Sytomyssykeräys on kampanja, jonka aikana on tarkoitus kerätä myssyjä naisille, jotka ovat menettäneet hiuksensa sytostaattihoidoista johtuen. Tästä kampanjasta saadut myssyt on tarkoitus lahjoittaa Turun Yliopistollisen Keskussairaalan TYKS:n syöpätautien sytostaattipoliklinikalle ja veritautien osastolle.

Piiku ja minä haastamme Sinut Varsinais-Suomen Sytomyssykeräykseen.  Alkuperäinen kampanja on lähtenyt Matleenalta ja Seijasiskolta Oulun korkeudelta. Rinnakkaiskeräyksiä on tähän mennessä jo neljä. Kaikkiin niihin voit tutustua esim. Seijasiskon blogin kautta.

Piiku on keskustellut asiasta näiden osastojen osastonhoitajien kanssa ja he pitävät tempausta hyvänä. Tarve on kova. Sytohoitojen ”parturoimat” naiset kaipaavat päähinettä ympäri vuorokauden jo siksi, että päätä palelee ilman hiuksia. Eli myssyjä ei käytetä vain kesällä tai sisällä, vaan myös yömyssyjä kaivataan.  Mikäli myssyjä kertyy rekkalastillinen, osastonhoitajat ovat luvanneet levittää niitä myös muille osastoille, joissa tarvetta on.

 

Myssyjä voi tehdä aina huhtikuun loppuun asti. Käymme luovuttamassa myssyt toukokuun aikana TYKS:n yhteyshenkilöille, jotka jakavat ne edelleen lahjoituksena naisille, jotka niitä haluavat ja tarvitsevat.  Tarve on suuri jo nyt, joten olemme Varsinais-Suomessa päätyneet siihen, että toimitamme erilaisia myssyjä jaettavaksi heti, jotta saamme kommentteja millaisia niiden pitäisi olla. Varsinkin yömyssyjen tekemiseen ja villan käyttöön tarvitaan enemmän tietoa.

 

Lankapirtin Matleenan kirjaama myssymalli on ollut kuulemma käyttäjiensä hyväksi kokema, kertoo Matleena ja jatkaa: ’ Se ei ole kuuma kuten esim. peruukit ja pysyy hyvin päässä toisin kuin huivit. Jos joku haluaa tehdä jollain muulla tarkoitukseen sopivalla mallilla niin toki sekin sopii. Neulotut myssymallit käyvät myös. Kukat ym. koristelut ovat toki kivoja mutta eivät pakollisia. Koosta vinkiksi, että jos jokainen tekee omaan päähän sopivan myssyn/myssyjä, niin silloin saadaan eri kokojakin mukavasti’.

Myssy kannattaa tehdä langasta, joka ei kutita käyttäjänsä päätä: puuvilla, bambu ja soija ovat hyviä ja mahdollisesti vauvavillatkin. Tekokuituja kannattaa välttää, jottei myssy hiosta. Varsinkin yömyssyjen pitäisi olla saumattomia ja mahdollisimman sileitä, jotteivät ne paina. Piiku ainakin kokeilee erilaisia malleja, ja häneltä saa ohjeitakin, jos haluaa tehdä erilaisia myssyjä. Matleenalla on kaksikin hyvää myssyohjetta blogissaan, sekä virkaten että neuloen.

Myssyyn on hyvä myös kiinnittää lappu, jossa on merkattuna päänympärys. Lappuun voi myös merkitä käytetyn materiaalin ja pesuohjeet.

1264856717_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

BloginapitBlue teki kampanjaamme oman napin, jonka voit napata tästä blogiisi ja kertoa olevasi mukana Varsinais-Suomen Sytomyssykampanjassa!


Myssyt voi toimittaa vaikkapa mun lankakauppaan,  Anjalinille, Annankatu 5, Salo tai Piikulle,  kysymällä toimitusosoitteen sähköpostiosoitteesta  
[email protected].  Myös Salon ja Turun neuletapaamisiin tulemme aina kun kynnelle kykenemme. Kaikki kyselyt, uudet mallit yms ovat tervetulleita meille ja muille vinkiksi. Jos postaat omaan blogiisi myssyjä, laitathan kommentin meillekin tiedoksi!

 Jos asian tiimoilta herää muuten kysymyksiä, niin laittakaa kommentteja tai sähköpostia tulemaan, niin vastaamme parhaan taitomme ja tietomme mukaan!

Terveisin Piiku ja Susu

 

P.S. Jos nyt näyttää siltä että mun ja Piikun postaukset on kovin samanalaisia niin otimme siinäkin asiassa oppia esikuviltamme Matleenalta ja Seijasiskolta... Nyt mä pistelen tähän jatkoksi vähän omiani:

 

1264800085_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 Mun sytomyssy kakkoseni on vasta tässä mallissa. Ehkäpä huomenna se etenee kun "saan" istua autokyydissä Helsinkiin ja takaisin. Karvinen kuskaa kun meikä lähtee katsomaan kevään lankajuttuja ja hamsteroimaan tilpehööriä ja tarviketta puotiin.

 

Tuli vielä mieleeni muistuttaa, että jos et itse jaksa, pysty tai ehdi virkkaamaan tai neulomaan sytomyssyjä niin voit osallistua silti! Jossun ystävä halusi olla mukana kampanjassa ja osti pari kerää lankaa, jotka Jossu neuloo tai virkkaa sytomyssyksi! Tätä en tullut itse ajatelleeksikaan mutta kiva idea, jota varmaan vauhditan jollain mukavalla sytolankatarjouksella viikon alussa.

 

Nyt nukkumaan! Huomenna on pitkä päivä...